bonafides014@gmail.com
066 236 600

Od januara do dozvola za gradnju elektronskim putem

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će od 1. januara u celoj Srbiji početi da se izdaju elektronske građevinske dozvole, uz napomenu da će taj sistem biti jednostavan za korišćenje.

Mihajlović je, na svečanosti povodom isprobavanja softvera za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Građevinsko-tehničkoj školi „Branko Žeželj“, rekla da je u toku obuka trenera koji će upoznavati predstavnike lokalnih samouprava sa korišćenjem ovog softvera.

Ona je objasnila da je resorno ministarstvo, u saradnji sa NALED-om, USAID-om i GIZ-om, radilo na tome da ta procedura bude vrlo jednostavna, ističući da je za uspostavljanje tog novog sistema ipak potrebno uhodavanje.

Mihajlović, navodeći da Zakon o planiranju i izgradnji daje rezultate, iznela podatak da je u oktobru 2015. godine, u odnosu na isti mesec 2014. godine, naša zemlja izdala 35 odsto više građevinskih dozvola.

Takođe, kako je precizirala, prosek izdatih dozvola u prethodnih nekoliko meseci je, u poređenju sa njihovim brojem u prethodnih sedam godina, veći za 23 odsto.

Prema njenim rečima, vrednost izvedenih radova veća je za približno 60 odsto u oktobru ove godine nego u istom mesecu 2014. godine.

Mihajlović je podsetila na to da je Srbija ove godine unapredila svoju poziciju na „Duing biznis“ listi Svetske banke za više od 30 mesta, i poručila da je cilj da naredne godine budemo među prvih 20 ili 30 zemalja, čemu će svakako doprineti elektronska građevinska dozvola.

Ona je u pomenutoj školi u Beogradu obišla 32 polaznika obuke iz lokalnih samouprava u Srbiji, a koji se spremaju za početak elektronskog izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji.

Izvor: Poslovno Jutro