Free songs
bonafides014@gmail.com
014/ 236-600

Aktuelnosti

23
окт

Kućni red u zgradama uređen odlukom

Gradsko veće usvojilo je predlog Odluke o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Valjeva.

Kako se navodi u izveštaju sa sednice Gradskog veća Info službe Grada, Odlukom, koja je izrađena u skladu sa Zakonom o stanovanju, regulisan je način održavanja i upotrebe zgrada i zemljišta, buci u vreme odmora, držanju kućnih ljubimaca, obavljanju privredne delatnosti u stambenoj zgradi, izvođenju građevinskih radova, kapijama i ulazima u zgrade, zajedničkim prostorima, podrumskim prostorijama, tavanima, terasama, krovovima, držanju ogrevnog materijala, održavanju spoljnih delova zgrade, korišćenju i održavanju zemljišta oko zgrade, kao i obavezama i pravima u korišćenju zajedničkih instalacija, opreme i uređaja.

Detaljnije…

16
окт

Zajednički delovi zgrade – kako stanari raspolažu ovom svojinom

Pitali smo advokata Davora Jevremovića da nam objasni kako zakon pravno reguliše zajedničke i posebne delove stambenih zgrada i svojinu nad njima:
Zajednički delovi zgrade – kako stanari raspolažu ovom svojinom

„Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada Republike Srbije reguliše posebne i zajedničke delove zgrade.

Poseban deo zgrade je posebna funkcionalna celina u zgradi koja može da predstavlja stan, poslovni prostor, garažu, garažno mesto ili garažni boks.

Detaljnije…

22
дец

Saveti: Obratite pažnju na komšiluk kada kupujete stan ili kuću

Nakon meseci i meseci traganja našli ste stan iz snova: idealna lokacija, spratnost i orijentacija, prava struktura i cena. Blizina škole, vrtića, zdravstvenih centara ili pijace su prioritet na spisku većine ljudi prilikom kupovine stana ali sve to nije garancija za miran porodični život. Pitanje koje sebi morate da postavite pre nego što se zaista odlučite na kupovinu jeste: kakav je novi komšiluk?

Detaljnije…

5
дец

Srpsko domaćinstvo troši više od nemačkog. O čemu se radi?

Energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, očuvanje životne sredine, klimatske promene, efekti staklene bašte… termini su koji su sve prisutniji u našem svakodnevnom rečniku. Šta pokriva pojam energetska efikasnost?

Reč je o više aktivnosti usmerenih na domaćinsko upravljanje energentima u makro i mikro sistemima. Najkraća definicija energetske efikasnosti mogla bi da bude: zadržati dostignuti životni standard, a ipak trošiti manje energenata (fosilnih goriva – uglja, gasa i nafte, vetro i energije vode). Na prvi pogled, protivrečni i neostvarljivi zahtevi, a ipak mogući i realni.

Detaljnije…

22
окт

Koliko košta ostavina kod notara?

Kad sud poveri ostavinu notaru, sve ide brže, a cene nisu kao dosad. Sve gotovo za najviše dva meseca, cena ista za sve, a obračunava se po tržišnoj vrednosti nasledstva. Od maja ove godine ostavinske rasprave su u rukama notara.

Naime, da bi ostvario pravo na nasledstvo, naslednik prvo mora da ode u sud i prijavi ostavinski postupak. To praktično znači, da ukoliko postupak nije pokrenut po službenoj dužnosti, naslednik mora sa umrlicom, izvodom iz matične knjige rođenih, podacima o naslednicima i imovini u sudu da popuni Predlog za raspravljanje zaostavštine. I time je ceo posao u sudu završen. Nakon toga sud donosi rešenje kojim taj posao poverava javnom beležniku koji je nadležan za područje na kome je pokojnik umro.

Detaljnije…